Ανοιχτή παρουσίαση του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Θεσσαλονίκη θυμάται»
Εκδηλώσεις Μουσείου 24 Οκτωβρίου 2017
Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης
Ανοιχτή παρουσίαση για την ενημέρωση των Σχολικών Συμβούλων (Για όλους τους εκπαιδευτικούς) σχετικά με τα εργαλεία, τους στόχους και τους χώρους δράσης του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα συνδιοργανώνουν η Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Πολεμικών Κοιμητηρίων (Commonwealth War Graves Commission – CWGC), το British Council, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, και το Πολεμικό Μουσείο – Παράρτημα Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα «Η Θεσσαλονίκη Θυμάται», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, προσκαλεί τα σχολεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής να επισκεφθούν και να εξερευνήσουν στο Πολεμικό Μουσείο – Παράρτημα Θεσσαλονίκης την έκθεση με τίτλο «Το Μακεδονικό Μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου». Στη συνέχεια επισκέπτονται το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, όπου δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να προσεγγίσουν διαθεματικά το θέμα «μνήμης» αξιοποιώντας πληροφορίες τόσο από τον εκθεσιακό όσο και από τον ερευνητικό χώρο (ΚΕΜΙΤ).
Επιπρόσθετα, μετά την επίσκεψή τους στα δύο Μουσεία τα σχολεία προσκαλούνται να γνωρίσουν από κοντά τα νεκροταφεία της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων στην Ελλάδα [στη Μίκρα, τη Lembet Road – στην οδό Λαγκαδά, το Ινδικό Νεκροταφείο στη Μοναστηρίου, το Στρατιωτικό νεκροταφείο στο Χορτιάτη, καθώς και τα νεκροταφεία της Λήμνου, της Δοϊράνης και του Πολυκάστρου (Karasouli)].
Τα παιδιά ταξιδεύουν στην ιστορία και διαχειρίζονται δημιουργικά τη μνημόνευση των ανδρών και των γυναικών καθώς και των προσωπικών τους ιστοριών κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας μας με τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό Never Such Innocence, που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σε σχέση με την ιστορία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τις τέχνες, θα προσκληθούν οι μαθητές να αντλήσουν έμπνευση από τους 12.000 Βρετανούς στρατιώτες που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, αλλά και των Γάλλων, των Σέρβων, των Ρώσων και των Ιταλών για την ελευθερία της Ελλάδας και να δηλώσουν τη δική τους συμμετοχή σε έναν μεγάλο διαγωνισμό ποίησης και μουσικής.
Υπεύθυνες προγράμματος:
* Για το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Σταυρούλα Μαυρογένη, Γενική Γραμματέας Δ.Σ. ΙΜΜΑ
* Για το Βρετανικό Συμβούλιο: Μαρία Τσακάλη, Head Education Greece / Head Thessaloniki Office
Αγώνες για την Ελευθερία
Μόνιμη Έκθεση